Tükör Webáruház - Közlekedési- és megfigyelőtükrök

, forgalomtechnikai eszközök, ipari segédanyagok
Oldaltérkép
A Big Brother című valóságshow gyökeresen megváltoztatta a televíziózásról kialakult képet világszerte. Igaz, nem ez a műsor volt az első reality, de ez volt az, ami bevitte a köztudatba a kiszavazást, és széles körben elfogadottá tette a kukkolást. Az első adás 1999 szeptember végén indul a holland Veronica Tv-n.
Európa útjain évente 400 gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros veszti életét azért, mert a jobbra sávot váltó vagy kanyarodó tehergépkocsi vezetője az oldalra illetve hátralátás holttere miatt nem észlelte, hogy járműve közelségében tartózkodnak.
Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet. A közúti közlekedés szabályainak módosítása január 1-jétől lép hatályba.

Henteskéssel vágták le tálib fegyveresek egy tolvajlással vádolt férfi kezét Pakisztán északnyugati részén.

Az Európai Unió előírása szerint ez 2011. július 11-től a kontinensen kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek fényvisszavető kontúrjelölése.
FőoldalHírekNagyobb biztonság – kötelező holttér-tükör
Nagyobb biztonság – kötelező holttér-tükör
Európa útjain évente 400 gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros veszti életét azért, mert a jobbra sávot váltó vagy kanyarodó tehergépkocsi vezetője az oldalra illetve hátralátás holttere miatt nem észlelte, hogy járműve közelségében tartózkodnak.

Az ilyen balesetek megelőzése érdekében az Európai Unió irányelvet jelentetett meg (2007/38/EK), amely Magyarországon is kötelezően alkalmazandó a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű ( N2 és N3 kategóriájú), 2000 január 1. után forgalomba helyezett tehergépkocsik számára. Ezeken a tehergépjárműveken a jelenlegi tükröt  utólagosan holttér mentes tükrökre kell cserélni vagy egy másik tükörrel kell kiegészíteni, ha a jelenlegi oldalra látás és  hátralátás nem holttér mentes. 

 

A magyar jogszabályok 2008 első félévében jelennek meg, a holttér-tükörrel kapcsolatos rendelkezések 2008. augusztus 6-án lépnek hatályba. Az ezt követően sorra kerülő időszakos műszaki vizsgán már a tükröket, illetve a holttér-mentességet is ellenőrzik.  A nem megfelelő tükrök cseréjét, kiegészítését 2009. március 31-ig végre kell hajtani, függetlenül a soron következő időszakos műszaki vizsga időpontjától.


2009. március 31-ét követően már csak olyan N2 és N3 kategóriájú tehergépkocsik vehetnek részt a közúti forgalomban, melyeknél a jobboldali oldalra látás és hátralátás holttér mentes. A 2008. augusztus 6. és 2009. március 31. között időszakos vizsgálatra kerülő járművek forgalmi engedélyének érvényességét csak 2009. március 31-ig hosszabbítják meg, amennyiben a jobboldali oldalra látás és hátralátás nem holttér mentes. 2009. március 31-e után pedig az időszakos vizsgálat eleve sikertelen, ha a fenti követelmény nem teljesül.